Vânătorii vor să prindă 25 de urşi care au băgat spaima în locuitori. Animalele vor fi transferate în Argeş şi Prahova. Sursa: Răzvan Bunea
Patru ore şi jumătate. Atât au aşteptat vânătorii ca să captureze o ursoaică din Sinaia.
Ministerul Mediului şi cel al Agriculturii au emis aviz pentru prinderea şi relocarea a 25 de urşi, care au băgat frica în localnici. Animalele vor ajunge pe fondurile de vânătoare din Argeş şi Prahova. A
cţiunea a demarat vineri noaptea, atunci când în două locuri diferite din staţiune au fost amplasate cuşti speciale, în care a fost pusă o momeală bogată în peşte, foarte apreciată de urşi. Imediat după lăsarea întunericului, primul urs şi-a făcut apariţia. Circumspect, acesta şi-a dat seama însă că nu este ceva în regulă şi nu a căzut în capcană.
După mai multe ore de aşteptare şi ezitări, pădurarii şi vânătorii au reuşit să captureze o ursoaică de 3 ani şi 100 de kilograme, care dădea târcoale zonei cu mirosuri îmbietoare.
Familiarizaţi cu zona
Animalul sălbatic se învăţase să coboare zilnic pe o alee foarte aglomerată din zona Castelului Peleş. Un specialist de la Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice (ICAS) Braşov a reuşit s-o tranchilizeze destul de repede, iar 10 minute mai târziu, ursoaica a adormit. A fost scoasă din cuşcă pentru recoltarea de probe biologice şi măsurători.
„Acest exemplar, femelă în vârstă de 3 ani, are şanse să se reabiliteze într-un habitat natural, departe de zone locuite. S-au luat două seturi de probe pentru analize genetice, cu ajutorul cărora vom stabili eventualele grade de rudenie dintre exemplarele de urs capturate în Sinaia şi Braşov. De asemenea, vom vedea dacă suferă de boli sau dacă au paraziţi”, a explicat Ramon Jurj, specialist ICAS.
Sperie turiştii
În zona staţiunii Sinaia trăi