Pomenile electorale de anul trecut, la care se adaugă creșterea salariilor bugetarilor și a numărului de angajați la stat din ultimii ani, ne condamnă la austeritate fiscală.
Relaxarea politicii de taxe și impozite va fi dificil de realizat în contextul actual, chiar dacă există această tentație în contextul crizei, apreciază Tonny Lybek, reprezentantul Fondului Monetar Internațional (FMI) pentru România.
„Este adevărat că atunci când eşti în recesiune există o mulţime de idei bine intenţionte pentru a avea expansiune fiscală, dar este dificil pentru România în contextul actual. În primul rând, România a avut deficite bugetare mai mari chiar în ani când economia creştea foarte rapid. Anul trecut, economia creştea cu 7,1%, iar deficitul bugetar era de 4,9% din PIB, care este foarte mare. Acest lucru este nesustenabil”, a declarat el, citat de Medifax.
Oficialul FMI a mai precizat că datele privind recesiunea de 6,2% din primul trimestru arată că, pe întregul an, economia României ar putea scădea mai mult de 4,1%, nivel prognozat de instituția financiară în luna martie. Noua estimare va fi anunțată la începutul lunii august, când o nouă misiune a FMI va veni în România. Lybek a declarat că FMI anticipează un declin al economiei pe tot parcursul anului 2009 şi chiar în prima parte din 2010, urmând ca produsul intern brut să revină pe creştere abia din semestrul doi al anului viitor.