» Seniorii Romaniei sau generatia interbelica au parcurs cele mai multe turbulente sociale. Traducatoarea Antoaneta Ralian, istoricii Dinu C. Giurescu si Dan Berindei, dar si o femeie obisnuita de la tara, Ivana Dogaru, povestesc traumele sovietizarii, dilemele traite in comunism si ce au obtinut din prabusirea dictaturii, in decembrie ’89.
Rugat sa defineasca succint grupul social contemporan cu istoria Romaniei din ultimii 80 de ani, sociologul Dan Dungaciu considera ca acesti oameni s-au format dupa o tabla poprie de valori, astazi pe cale de disparitie. Este generatia care a facut razboiul, a suferit primele lovituri ale regimului de ocupatie, a prins foametea si gandirea arestata. "Vorbim despre oamenii care auzeau duba venind sa le ia parintii. Multi au crescut cu aceasta tara in minte si asta i-a marcat social", detaliaza sociologul. Marturiile celor intervievati de R.l. intaresc spusele acestuia.
"Era foarte frumos"
Traducatoarea Antoaneta Ralian s-a nascut in 1924, intr-un orasel din Moldova, intr-o familie de evrei asimilata locului. Ambii parinti faceau politica, o politica moderata, de dreapta. "Erau notiuni care nu-mi erau prea clare. stiu ca mama pleca la tara, intr-o trasura mare, ca sa faca propaganda electorala printre tarani. Imaginea care mi-a ramas din vremea aceea este a unei vieti tihnite, fara griji, fara convulsii." Traducatoarea era o eleva premianta, la un liceu cu o disciplina extrem de severa. Vara purta obligatoriu palarie neagra, de la sprancene pana la ceafa. Pe strada principala nu se putea plimba neinsotita de parinti. si academicianul Dinu C. Giurescu povesteste cu entuziasm despre copilarie. Crescut intr-o familie de carturari, i se parea normal sa-si vada tatal scriind, inconjurat de carti, iar mama la carma gospodariei, vanzand vin si dirijand ridicarea a doua case de vacanta.
"Am cre