Criza ne face mai săraci, iar cei mai loviţi sunt micii patroni şi românii liber profesionişti.
Mai mult de jumătate dintre ei au venituri mai mici decât înainte, iar două treimi spun că situaţia lor financiară este în declin. Acestea sunt rezultatele pentru luna martie ale unui studiu realizat de compania de cercetare de piaţă GfK România.
Rezultatele sondajului, la care au participat 1.000 de persoane, mai arată că patru din 10 români simt că veniturile lor au scăzut din cauza turbulenţelor economice. În acest context, cel mai mult au de suferit veniturile extrasalariale, o cincime dintre repondenţi confruntându-se cu reducerea acestora. Alte consecinţe au fost întârzierea salariului sau chiar scăderea lui, resimţite de 9% din populaţie.
Bucureştenii au veniturile la adăpost
Capitala pare totuşi mai ferită de efectele crizei. Numai 18% dintre bucureşteni spun că nu mai au venituri la fel de mari.
Numărul celor care au rămas fără serviciu din cauza crizei a crescut de la 5%, în martie, la 7%, în aprilie. Per total, venitul mediu nu a scăzut, deoarece există persoane care sunt remunerate mai bine decât anul trecut. Cu toate acestea, pentru 60% dintre conaţionali veniturile lunare abia le ajung ca să-şi acopere cheltuielile curente. Anul trecut, 53% dintre români declarau acest lucru. De altfel, proporţia celor care pun un ban deoparte a scăzut de la 22%, în martie anul trecut, până la 17%, în luna martie 2009.
Situaţia României este similară celei din Cehia şi din Bosnia- Herzegovina. În majoritatea ţărilor din regiune, circa 50% din populaţie a resimţit efectele crizei. Cel mai puternic afectată este Ungaria (peste 70%), iar cel mai puţin expusă este Austria (30%).