Pe timp de iarnă, Mircea Neamţ, face salam iar vara îşi prepară singur boiaua, ingredientul necesar la prepararea salamului.
Mircea Neamţ spune că i-a plăcut măcelăria de mic. Când prietenii lui îşi doreau în copilărie să ajungă doctori, profesori sau ingineri, el le spunea tuturor că vrea să se facă măcelar. Acum are 24 de ani de muncă în domeniu. „Mi-a plăcut de când mă ştiu această meserie. Am avut şi în familie măcelari, dar am învăţat mult de la bătrânii care preparau salam de Nădlac. De la fiecare am furat câte ceva”, a spus Neamţ.
Aşteaptă omologarea ca marcă
Măcelarul a devenit cunoscut în tot judeţul, dar şi în unele oraşe din ţară pentru salamul de Nădlac pe care îl prepară, produs care are un gust inconfundabil.
„De doi ani, salamul este înregistrat ca produs tradiţional românesc. Este foarte important acest lucru pentru că, astfel, produsul poate să fie mai cunoscut în străinătate. Acum aşteptăm rezultatul de la Bruxelles ca să-l omologăm ca şi marcă”, a declarat măcelarul. Măcelarul din Nădlac susţine că gustul salamului este dat de reţeta moştenită de la strămoşi şi de unele etape ale preparării de la care niciun măcelar care se respectă nu se abate. „Reţeta o moştenim din moşi strămoşi. Secretele sunt multe. Trebuie să fie o iarnă bună, uscată, să avem boia de Nădlac dulce şi iute. Evident, trebuie să-ţi placă foarte mult ceea ce faci”, a mai spus Mircea Neamţ.
Salamul a ajuns şi pe masa preşedintelui
Mircea Neamţ a pus salamul de Nădlac pe masa multor oameni. Printre aceştia şi preşedintele României, Traian Băsescu. „Cred că nu este parlamentar român care să nu fi gustat sau auzit de salamul de Nădlac. Chiar şi preşedintelui Traian Băsescu i-am oferit, anul trecut, la Ţebea”, a spus producătorul. Salamul de Nădlac este considerat unul dintre cele mai consistente şi mai gustoase preparate din judeţul Arad. @N