Preoţii spun că la Bisericani (Neamţ) s-a arătat Maica Domnului
Locul, rămas necunoscut pentru turişti, se află la numai 12 kilometri de Piatra Neamţ.
Mărturiile rămase sunt cioata stejarului în care s-a arătat Fecioara Maria, icoana pictată de cuviosul Iosif şi aşezată în locul apariţiei, precum şi grota în care acesta a trăit în urmă cu peste 500 de ani. Mănăstirea de aici s-a reînfiinţat, practic, după căderea comunismului şi acum se zideşte biserica nouă, cu doar 12 călugări. „Noi am vrea cât mai repede, dar numai Dumnezeu ştie când o vom termina“, spune stareţul Serafim, care recunoaşte că duce lipsă de mijloacele necesare.
Câte 30 de vizitatori vin zilnic la grotă
Deasupra cioatei rămase din vechiul stejar, de câţiva ani, s-a ridicat un paraclis, care este mai tot timpul deschis. Aleea care duce la grota sfântului a fost pietruită, dar foarte puţini vizitatori se abat pe la ea.
„Avem chiar şi 30-40 de vizitatori pe zi, mai ales dacă vine un autocar“, ne spune stareţul Serafim. Minunea de la Bisericani a rămas necunoscută chiar şi pentru unii localnici. „Nu ştiu de apariţia Fecioarei Maria, dar drumul de la Bisericani va fi asfaltat în întregime anul acesta“, a declarat Ion Rotaru, primarul comunei Alexandru cel Bun, pe teritoriul căreia se află mănăstirea.
Ioan Stârpanu, din Roman, ne-a spus însă că ştia de apariţiile de la Bisericani şi că, dacă tot a fost internat în sanatoriul de acolo, a fost să vadă acele locuri. Alţi pietreni au spus însă că nu ştiu sau nu îi interesează. „Nu am auzit“, a declarat Ioan Grigoraş, localnic.
Înainte de secularizarea lui Cuza, Mănăstirea Bisericani era una dintre cele mai mari din zonă, având până la 800 de călugări. Declinul a fost definitivat de regimul comunist, care a dispus tăierea stejarului şi a desfiinţat tradiţia procesiunii urcării în genunchi, cu lumânări aprinse, p