Circul este o tradiţie de şapte generaţii a familiei Casartelli. Italienii le-au pregătit constănţenilor şi turiştilor veniţi pe litoral numere de acrobaţii şi dresuri de senzaţie premiate la festivale internaţionale de renume în lumea circului mondial. Încă din anul 1873, italienii Casartelli au încântat publicul care a venit să le vadă spectacolele. Brian Casartelli (32 de ani) este dresor şi, precum părinţii sau bunicii săi, lucrează la circ de când se ştie. „Mama a fost o balerină spaniolă şi avea un număr la circ împreună cu grupul din care făcea parte. Aşa l-a cunoscut pe tata care, bineînţeles, lucra tot la circ. Fac asta de o viaţă şi este o plăcere, nu mă văd făcând altceva“, spune Brian.
Absolvent al Academiei de Dresaj din Verona, el dresează şi îngrijeşte elefanţi, girafe, cai, rinoceri, lame, dromaderi, canguri şi multe alte specii. Este interesant de văzut cum cangurul Snoopy sare peste gâtul cămilelor în timp ce acestea aşteaptă cuminţi ca marsupialul să-şi facă numărul. De cei şase tigrii siberieni ai circului, toţi având nume inspirate din animaţia Disney Regele Leu, se ocupă un dresor angajat special pentru acest lucru. Simba, un mascul de 18 ani care cântăreşte 450 de kilograme, este veteranul carnivorelor.
Preferaţii săi, elefanţii
Dresorul spune că uneori mai există şi incidente şi că unele animale, cum ar fi girafele sau rinocerii nu pot decât să fie îmblânzite, dar nu şi dresate. „Până acum nu am avut parte de accidente majore. Dacă te loveşte o copită de cal, cum se mai întâmplă, asta nu înseamnă că e ceva grav“, declară Brian. Animalele sale preferate sunt cei trei pachiderme ai circului: două femele şi un mascul. Italianul spune despre elefanţii săi că sunt animale foarte inteligente cu care se poate lucra uşor. „În general, este o meserie grea care necesită multă răbdare, devotament şi dragoste faţă