Analiză internaţională. O înaltă sursă din Comandamentul Unit al forţelor armate ale NATO a declarat pentru EurasiaNet că Azerbaidjanul are şanse mai mari de a deveni membru NATO în viitorul apropiat decât Georgia sau Ucraina. În comparaţie cu Ucraina, care este măcinată de o criză politică prelungită, Azerbaidjanul pare un bastion de stabilitate. Printre celelalte „avantaje mari” ale ţării se numără „puternicele legături culturale” cu un alt membru NATO, Turcia, şi importanţa sa strategică pentru gazoductele Nabucco şi TGI (Turcia-Grecia-Italia), proiecte care „vor adânci susţinerea occidentală pentru Azerbaidjan în anii următori”.
Alianţa susţinătorilor
O sursă diplomatică NATO, sub protecţia anonimatului, a spus că unii oficiali importanţi de la cartierul general al Alianţei din Bruxelles fac presiuni puternice admiterea Azerbaidjanului în Alianţă. „Turcia, România, Italia, Polonia, Marea Britanie şi ţările baltice” sunt printre statele membre care sprijină de asemenea un parcurs rapid al aderării Azerbaidjanului la NATO”, a explicat sursa diplomatică.
Unul dintre potenţialele puncte slabe ale aderării Azerbaidjanului este democratizarea. Regimul de la Baku s-a confruntat cu un val de critici internaţionale din cauza recentei ridicări a limitei de mandate pentru preşedintele Ilham Aliyev. Potrivit sursei din Comandamentul Unit al forţelor NATO, stabilitatea politică a ţării şi guvernul puternic ar putea însă să netezească procesul de aderare.
Înaintare tăcută
Spre deosebire de Georgia şi Ucraina, Azerbaidjanul, care a păstrat cu grijă un echilibru între relaţiile cu Occidentul şi cele cu Rusia, nu şi-a exprimat niciodată deschis aspiraţia de a adera la NATO.
Deocamdată relaţiile dintre Baku şi Alianţă se află în stadiul doi al IPAP (Individual Partnership Action Plan), care pr