Este an de secetă şi criză economică, însă inginerul agronom Ştefan Poienaru are planuri mari pentru afacerile sale: culturi energetice cu plante medicinale. Proprietarul Agrofam Feteşti lucrează 19.000 de hectare de pământ în Bărăgan. Cele mai multe sunt cu grâu, însă a început şi un experiment neobişnuit cu anghinare. Agricultura a fost mereu un domeniu în care nu poţi face un plan de afaceri strict. Asta pentru că, pe lângă riscurile aferente unei investiţii, mai ai de luptat şi împotriva capriciilor vremii.
„Producţia în 2009 va fi la jumătate faţă de anul trecut la toate culturile noastre“, caracterizează în câteva cuvinte doctorul în agronomie Ştefan Poienaru activitatea din agricultură. „Ne-am format deja o părere pentru că am început să recoltăm rapiţa şi am văzut producţia la orz“, continuă el.
Combustibil alternativ
Şi, pentru că în agricultură riscurile nu ţin doar de vreme, ci şi de piaţă, Poienaru s-a orientat de la grâu şi porumb către culturi tehnice: rapiţă, floarea soarelui şi, mai nou, anghinare - o plantă cunoscută pentru proprietăţile sale medicinale. Însă nu domeniul farmaceuticelor îl interesează pe Poienaru, ci biomasa pe care o poate obţine din această plantă.
Experimentul a început în toamna anului trecut, când a semănat prima cultură energetică de anghinare pe o suprafaţă de 1.000 de hectare.
Acum, omul de afaceri vrea să mai planteze alte 500 de hectare, urmând ca în doi-trei ani să ajungă la 5.000 de hectare în total. „Cred în acest proiect. Culturile energetice pot fi o alternativă, ele nu intră în concurenţă cu producerea hranei pentru că încă avem 3,5 milioane de hectare necultivate în România“, susţine antreprenorul din sectorul agricol.
El se bazează însă pe cifre. Astfel, la 1.000 de hectare de anghinare se realizează o producţie de 20.000 de tone din care