Opiniile domnului Liiceanu sunt de cea mai mare relevanta pentru spatiul public intelectual romanesc, dar si pentru mentalitatea a ceea ce se numeste intelectual roman.
Prin cartile, cursurile si prestatiile sale publice, Gabriel Liiceanu a format si influentat multe generatii de tineri umanisti. Practic, fiecare om care se considera astazi, in Romania, intelectual, are o legatura cu Gabriel Liiceanu, fie aceasta contestatara sau adulativa - in variantele extreme.
Prin faptul ca nu lasa indiferent sub aspect intelectual, dar si prin rolul activ social pe care il joaca, Gabriel Liiceanu poate fi considerat unul dintre simbolurile intelectualitatii romanesti sau, cel putin, al acelei intelectualitati consacrate, cu drept la o voce proprie, cu semnatura, cu public definit ca atare, cu greutate.
Din aceste motive, afirmatiile domnului Liiceanu trebuie luate cat se poate de in serios: nu sunt doar afirmatiile omului Liiceanu, ci si ale modelului cultural pe care domnia sa il intruchipeaza. De la aceasta premiza pornind, este interesant de vazut felul in care Gabriel Liiceanu a raspuns intrebarilor publicului, in cadrul unui dialog live pe care l-a avut cu cititorii Hotnews.
Intrebat fiind de ce intelectualii nu iau atitudine cu privire la ceea ce se intampla in Romania: multitudinea de mizerii politice, ipocrizia afirmatiilor publice, campaniile de manipulare ale diverselor partide etc, domnul Liiceanu a explicat ca intelectualii nu au forta necesara pentru a lupta cu asa ceva. "Noi nu posedam nici posturi de televiziune, nici ziare nu avem la dispozitia noastra, ci pur si simplu suntem pusi cateodata in situatia de a spune cu glas tare ceea ce gandim.", a declarat domnia sa.
Raspunsul este socant. Intr-adevar, intelectualii romani nu poseda posturi de televiziune si ziare, insa nici intelectualii polonezi (de ex