Maestrul bucătar întăreşte zicala conform căreia bărbaţii excelează în domeniul culinar. Profil:
Născut: 5 martie 1957 , comuna Şicula, judeţ Arad
Educaţie: Liceul Economic Arad
Experienţă: maestru bucătar
Familie: căsătorit, doi copii
Avram Andra se numără printre persoanele care au ştiut din pruncie ce-şi doresc. Moşteneşte pasiunea pentru frumos de la tatăl său şi despre primii paşi în bucătărie îşi aminteşte că au fost tumultuoşi dar frumoşi. Avram Andra a susţinut că dorinţa de a cunoaşte şi de a învăţa cât mai multe l-au făcut să treacă uşor peste greutăţile inerente oricărui început.
„Am început în bucătăria hotelului Astoria pe atunci, actualmente Continental. Era de lucru foarte mult. Veneau clienţii unul după altul. Toţi doreau altă mâncare. Toţi trebuiau serviţi. Rapid şi cu mâncare foarte bună. Astfel, nici nu am simţit cum au trecut anii. Acum am ajuns eu să îi învăţ pe tineri această meserie“, a declarat maestrul bucătar.
Mândru de evoluţia lui
Se mândreşte cu faptul că a început de jos şi că evoluţia sa în domeniu a fost mereu ascendentă, propulsându-l în vârful piramidei ca maestru bucătar. „Activez deja de 32 de ani în acest domeniu. Consider că arta culinară te apropie de frumos. Tatălui meu i-a plăcut frumosul. A pictat pe sticlă. Nu a fost un pictor cunoscut, dar îi plăcea să deseneze sticla. Cred că bucătăria se apropie de acea fineţe. Chiar dacă nu încălzim sticlă, tot cu căldură lucrăm şi mă refer aici la foc. Rezultatele se văd în farfurii sau pe platouri”, a explicat Avram Andra.
Imaginaţie de bucătar
Maestrul Andra susţine cu tărie că bucătăria este o artă. „Unui bucătar trebuie să-i placă frumosul. Să îşi imagineze mâncarea şi apoi să o transforme în realitate. Când te uiţi într-o farfurie, chiar şi dacă vezi o ciorbă