Preşedintele Traian Băsescu le-a spus, la Sulina, tinerilor etnici români din diaspora că România încearcă de mult timp soluţionarea, pe cale diplomatică, a problemei recunoaşterii diplomelor româneşti în R. Moldova, dar că deocamdată există un blocaj, care va fi depăşit, poate, "cu vorba bună", informează NewsIn. "Noi, pe cale diplomatică, încercăm demult soluţionarea problemelor recunoaşterii actelor de studii, recunoaşterea bilaterală, şi noi am avut iniţiativa - nu aş spune presiunii-, iniţiativa solicitării acestui lucru şi în relaţia cu Republica Moldova, cu Ucraina, chiar şi cu Federaţia Rusă. Încercăm să rezolvăm problema cu Republica Moldova în primul rând pentru că sunt foarte mulţi studenţi de acolo care termină în România. Deocamdată este un blocaj, şi nu este de ieri, de alaltăieri, ci de ani buni, dar încercăm să-l depăşim" , le-a spus şeful statului tinerilor . "Poate cu vorba bună reuşim" , a adăugat Băsescu râzând.
Afirmaţia şefului statului a venit în contextul în care o studentă l-a întrebat care va fi soarta studenţilor basarabeni după absolvirea unei facultăţi din România pentru că, în prezent, ei sunt obligaţi, după finalizarea studiilor, să se întoarcă în Republica Moldova, unde diplomele româneşti nu sunt recunoscute.
Preşedintele a identificat şi o soluţie pentru această situaţie: studenţii basarabeni să depună, din timpul şcolii, cerere pentru acordarea cetăţeniei româneşti, mai ales în condiţiile noii Legi a cetăţeniei.
"Beneficiind de această lege, doar dacă eşti neglijent să nu faci cerere pentru acordarea cetăţeniei române te afli în situaţia asta. Poţi să faci cererea în timpul şcolii şi, la terminare, eşti cetăţean român cu o diplomă recunoscută aproape în toată Europa. Sunt opt ţări din UE în acest moment care nu recunosc diplomele de studii româneşti, este o chestiune de negociere bilate