Astăzi se împlinesc 100 de ani de la naşterea unuia dintre cei mai importanţi compozitori români ai secolului XX. Radio România Muzical îi dedică o serie de cinci emisiuni, difuzate până pe 3 iulie, de la ora 11.15.
Întreaga creaţie a lui Paul Constantinescu arată orientarea spre valorificarea valenţelor folclorului şi ale melosului psaltic, bizantin. Paul Constantinescu a compus în toate genurile muzicii clasice, de la operă la lied, de la balet la simfonie, de la muzică de film la oratoriu. Printre creaţiile sale se numără „Ryga Crypto şi Lapona Enigel”, „Patimile şi Învierea Domnului, oratoriu bizantin de Paşti”, „Naşterea Domnului, oratoriu bizantin de Crăciun”.
A făcut şi muzică de film
Paul Constantinescu (30 iunie 1909, Ploieşti - 20 decembrie 1963, Bucureşti) a fost membru corespondent (1963) al Academiei Române. Studiile muzicale le-a început la Ploieşti în 1919, după care le-a continuat la Conservatorul din Bucureşti (1929-1933), având ca profesori pe Mihail Jora (armonie, compoziţie, contrapunct), Constantin Brăiloiu (Istoria muzicii), Dimitrie Cuclin (estetica muzicală).
Din 1933 şi până în 1935 şi-a perfecţionat studiile muzicale la Viena cu Franz Schmidt, Joseph Marx (compoziţia). A compus muzica pentru „O noapte furtunoasă”, cât şi pentru filmul „Moara cu noroc” sau muzica corală „Mioriţa, poem coral”. Creaţiile compozitorului sunt inspirate de motivele populare muzicii populare, remarcându-se tratarea melosului bizantin şi psaltic într-un stil modern.
Violinist, dirijor, compozitor
A fost profesor de armonie, contrapunct şi compoziţie la Academia de muzică religioasă, apoi la Şcoala de muzică militară şi la Conservatorul din Bucureşti. Paul Constantinescu a avut o activitate multilaterală în calitate de violinist, dirijor, compozitor, profesor, 18 ani la rând fiind profesor d