Decizia luată ieri de Consiliul de Administraţie al Băncii centrale ar putea duce împrumuturile bancare la un nou nivel. Sursa: Reuters
O creditare mai uşoară cu accelerare a scăderii dobânzilor, asta ne aşteaptă după ce membrii Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) au luat ieri mai multe hotărâri în acest sens. Aşa cum prevedeau şi analiştii, rata dobânzii de politică monetară a scăzut cu 0,5 puncte procentuale de la 9,5% la 9,0%.
Mai mult, banca centrală a eliberat şi câteva miliarde de lei, lichiditate în piaţă, fapt care va influenţa procesul de creditare atât pentru companii, dar şi pentru persoane, spun economiştii. „Până la finele anului, vom putea observa Roborul la o cifră, datorită deciziei luate astăzi (ieri - n.r.) de BNR.
Un alt efect care se va simţi şi mai accentuat va fi în dobânzile atât la depozite, cât şi la credite. Acestea vor scădea semnificativ”, ne-a declarat Lucian Anghel, economistul-şef al BCR. Acest fapt nu poate fi decât îmbucurător pentru cei care vor accesa un credit pentru „Prima casă”, în lei, chiar dacă acest împrumut este ceva mai dezavantajos decât cel în euro.
Banca Naţională a mai redus rata rezervelor minime obligatorii (RMO) la pasivele în valută la nivelul de 35%, de la 40%, începând cu perioada de aplicare 24 iulie-23 august 2009.
Creditarea se relaxează, la fel şi cererea
Potrivit economistului-şef al BCR, această decizie a dus la eliberarea în piaţă a aproximativ 1,4 miliarde lei. O mare parte din aceşti bani vor intra în creditare. Totodată, Consiliul de Administraţie al băncii centrale a scăzut şi rata RMO pentru pasivele în lei cu trei procente, până la 15%. „Cu toate acestea, degeaba intră banii în piaţă pentru creditare dacă cererea este slabă”, a mai spus Anghel.
De aceeaşi părere este şi economist