Cristian Preda si Monica Macovei, proaspat alesi europarlamentari ai PD-L, si totodata reprezentanti marcanti ai societatii civile, au discutat miercuri live la TV Ziare.com, despre ce pot schimba intelectualii in politica din Romania, intr-o perioada in care acestia sunt de multe ori contestati sau chiar dispretuiti pentru optiunile lor politice.
De ce nu intalnim mai des figurile intelectualilor la televizor? De ce apar tot mai rar in spatiul public si in dezbateri? Cum arata intelectualul roman si ce rol mai are el astazi in societate?
Cei doi europarlamentari ai PD-L au acceptat sa raspunda din nou intrebarilor cititorilor Ziare.com, sa vorbeasca despre ce inseamna sa fii intelectual pe scena politica si ce inseamna sa fii perceput drept un reprezentant al societatii civile cand faci parte dintr-un partid.
Iata emisiunea in format live text. Puteti vedea si inregistrarea emisiunii AICI.
Preda: Buna ziua tuturor! Pornim de la ideea ca intelectualii pot schimba ceva, sa vedem ce anume.
Macovei: Noi vrem transparenta si vom merge pe acest principiu. Si pe responsabilitate, bineinteles!
Preda: Chestiunea intelectualilor e discutata din '90 incoace. A existat la inceputul tranzitiei romanesti o stigmatizare a intelectualilor. Definitia ar fi ca e intelectual oricine are o gandire critica in spatiul public, indiferent daca este sau nu membru al unei partid.
Cat mai multi intelectuali trebuie sa intre in partide
Macovei: As adauga gandire critica bazata pe valori.
Preda: Vazand cat de putin sensibila este puterea la argumentele venite din societatea civila, mi-am zis ca trebuie facut acest pas, sa intru intr-un partid politic.
Macovei: Intelectualii nu pot ramane doar in societatea civila. Cat mai multi oameni de valoare trebuie sa intre in partide, pent