Acum şase luni, Guvernul nu realiza ce urma să se întâmple. Reacţiile în lanţ din economia românească aveau să dea peste cap planurile coaliţiei. Programele anunţate şi-au pierdut finanţarea deoarece veniturile de la buget sunt mai mici decât anul trecut, iar promisiunile electorale nu au fost respectate. Sursa: Libertatea Contactat de evz.ro, analistul Ilie Şerbănescu nu a notat nicio realizare a Cabinetului Boc. Investiţiile au fost tăiate pentru execuţia bugetară, sporurile s-au păstrat, iar numărul agenţiilor guvernamentale a rămas, deocamdată, neschimbat.
“Sunt lucruri din economie la care va trebui să mai aşteptăm efectele, să le măsurăm ceva mai încolo, dar sunt şi decizii pe care sindicatele, mediul de afaceri, ONG-urile le aşteptau. Din acest punct de vedere, Guvernul este într-o lumină foarte proastă. Dincolo de asta, acesta este Guvernul cel mai netransparent din punctul de vedere al luării deciziilor. Nu dialoghează de niciun fel şi nu ascultă părerea mediului privat, iar când ia decizii, nu consultă aproape pe nimeni”, a declarat pentru evz.ro Adrian Moraru, director adjunct al Institutului de Politici Publice.
Ştim ce trebuie să facem, dar la ce ne foloseşte…
Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată, spune că sunt lucruri pe care Guvernul să vrea să le facă şi nu mai poate. ”Într-o perioadă de criză, statul trebuie să pompeze bani în economie, cu riscul unor deficite mari şi inflaţie pe termen scurt. SUA a anunţat deja un deficit de 12%, iar Spania 6%. Noi însă nu prea mai putem să luăm astfel de măsuri”, susţine analistul. „Am stimulat economia atunci când nu era nevoie. Am redus taxele în 2005, deşi nu era necesar. Acum nu prea mai ai de unde să reduci. Au redus numărul lor, dar mă îndoiesc că are un efect fundamental în economie.
Sigur, este un ajutor în anumite sectoare, dar mu