„Mai nou, oamenii fac parastase pentru vii, în care se cântă în loc de «Dumnezeu să-l odihnească!» – «La mulţi ani!»”, a declarat preotul Liviu Găman, de la Episcopia Râmnicului.
Preoţii vâlceni s-au întâlnit în cadrul Episcopiei Râmnicului la cea de-a treia conferinţă şi ultima, din cele trei dedicate „Anului comemorativ - omagial al SF Vasile cel Mare († 379) şi al celorlalţi sfinţi capadocieni”. Feţele bisericeşti şi-au spus impresiile privind proiectul „Hristos împărtăşit copiilor”, ce se desfăşoară în prezent în majoritatea parohiilor din localităţile vâlcene. „Unii preoţi au demarat proiectul la începutul anului, alţii abia acum încep, iar alţii încă nu au reuşit să găsească spaţii în care să desfăşoare orele de catehism. Binenînţeles că vom căuta soluţii pentru ca acest proiect desfăşurat în parteneriat cu organizaţia World Vision să se bucure de succes”, a declarat pentru Adevărul de Seară, arhidiaconul Liviu Găman.
Copiii învaţă la şcoala de duminică de ce nu se fac parastase la vii
Alături de copiii care iau parte la orele de cateheză, pot participa şi părinţii care doresc să înveţe cât mai multe despare religia ortodoxă. Micuţii învaţă rugăciuni şi poezii cu conţinut intuitiv, prin care se parcurge Vechiul şi Noul Testament, preoţii urmărind mai multe teme: Facerea lumii, Noe, Avraam, Cina cea de Taină, Sfânta Liturghie, Învierea Mântuitorului, Înălţarea şi Pogorârea Duhului Sfânt. După fiecare expunere copiii le explică părinţilor şi preotului ceea ce au înţeles din lecţiile predate. „Ne dorim ca prin aceste ore suplimentare de religie să îi facem pe prichindei să înţeleagă adevărata credinţă ortodoxă, pentru că în ultima perioadă am fost bombardaţi cu tot felul de practici păgâne. Mai nou, oamenii fac parastase pentru vii, în care se cântă în loc de «Dumnezeu să-l odihnească!» – «La mulţi ani!».O altă aberaţie este ca mirii