Mititeii şi cârnaţii la grătar, ataşaţi ideii de vacanţă reuşită, sunt un pericol pentru colesterol. De preferat sunt meniurile uşoare, din peşte. Sursa: Hepta
Deşi pe piaţă sunt o mulţime de fructe şi legume, majoritatea oamenilor preferă „mesele grele”, chiar şi pe timp de vară. Sunt la mare căutare, acum, cârnaţii, mititeii şi carnea de porc la grătar, meniurile preferate ale turiştilor aflaţi în vacanţă. Nutriţioniştii avertizează că toate aceste alimente pot fi considerate „bombe” de grăsime. Sunt de preferat meniurile uşoare, din peşte.
1. Cârnaţii la grătar O porţie de doi cârnaţi polonezi, făcuţi la grătar, ajunge pe la 500-700 de calorii, cam cât au şi hamburgerii. „Dacă se adaugă pâinea şi muştarul, numărul de calorii poate fi chiar mai mare”, explică nutriţionistul Eduard Adamescu, de la Cabinetul Moşilor din Bucureşti.
2. Mititeii Conţinutul lor este foarte nesănătos. „De multe ori, carnea este de calitate proastă. În plus, au şi foarte multe grăsimi. O parte dintre acestea se mai ard pe grătar, dar, chiar şi aşa, micii rămân alimente calorigene”, atrage atenţia Eduard Adamescu.
3. Hot-dogul Nutriţioniştii nu recomandă hrana fast-food nici măcar în vacanţă. „E vorba despre prea multe E-uri”, atenţionează medicul. Carnea procesată din hot-dog conţine nitriţi de sodiu, implicaţi în apariţia cancerului de colon.
4. Salatele cu maioneză Sosurile (dressingurile) compromit aproape toate beneficiile pe care le aduce salata organismului. „Dacă doriţi să profitaţi de vitaminele din salată, solicitaţi să vi se aducă una fără maioneză”, vă sfătuieşte Adamescu. Mai sănătoase sunt cele preparate cu iaurt, aşa cum este, spre exemplu, tzatichi - o salată cu iaurt, castravete şi usturoi.
5. Cartofii prăjiţi Acest tip de mâncare reprezintă una dintre cele mai proaste alegeri pe care le poate f