Curtea Constituţională a declarat neconstituţională ordonanţa de urgenţă prin care preşedintele Senatului devenea vicepreşedintele Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Astăzi, Curtea Constituţională a decis, cu majoritate de voturi, că actul normativ încalcă normele constituţionale de adoptare a ordonanţelor de urgenţă. În opinia Curţii, legea nr.415/2002, ce reglementează funcţionarea CSAT, nu poate fi modificată prin ordonanţă de urgenţă.
Ordonanţa nr. 224/2008 a fost adoptată de Senat şi schimba componenţa CSAT, prin instituirea preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, în poziţia de vicepreşedinte al CSAT. Un grup format din 65 de deputaţi a sesizat neconstituţionalitatea actului la Curtea Constituţională.
Decizia Curţii este definitivă şi obligatorie, dar lipsită de efect, pentru că Mircea Geoană a renunţat la funcţia sa din cadrul CSAT pe 7 iunie. Geoană şi-a caracterizat decizia drept un protest la acţiunile preşedintelui Traian Băsescu de a folosi reuşitele Armatei în scopuri electorale.
Preşedintele Senatului şi-a menţinut motivaţia şi astăzi, după aflarea hotărârii Curţii Constituţionale, dar a ţinut să adauge că nu renunţă la intenţia de a promova ideea unui vicepreşedinte CSAT care să fie şi la conducerea Senatului. "Motivele mele de a părăsi CSAT condus de Traian Băsescu sunt cele menţionate la momentul potrivit. Nu are nicio legătură cu decizia de astăzi. Sunt absolut hotărât să dăm CSAT, începând de anul viitor, rolul pe care trebuie să-l aibă în arhitectura puterii de stat din România”, a precizat Geoană.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a comentat decizia lui Mircea Geoană, pe care a refuzat să o caracterizeze drept politică. "Retragerea nu a fost legată de decizia politică, cum a încercat să arate, ci de o problemă constituţională, relevată de Curtea Constituţională", a spus Anast