În afara miniştrilor, care nu au putut ajunge la nicio şedinţă, candidatul PNL pentru preşedinţie, Crin Antonescu, a lipsit cel mai mult de la votul final în prima sesiune parlamentară din 2009.
Senatorul PNL Crin Antonescu nu a renunţat la obiceiurile pe care le avea la Camera Deputaţilor şi a înregistrat prezenţa cea mai scăzută la vot dintre senatori. Din cele 213 şedinţe de votare din prima sesiune parlamentară a anului, Antonescu nu a votat decât de două ori, arată un raport publicat astăzi de către Institutul pentru Politici Publice (IPP).
Crin Antonescu candidează la preşedinţie din partea PNL şi situaţia activităţii sale parlamentare îi poate ridica probleme, mai ales că raportul IPP este primul de la instituirea sistemului electoral uninominal. Cu cel mai mic număr de voturi exprimate în Senat, Antonescu are imaginea unui parlamentar iresponsabil, care nu îşi respectă obligaţiile. O astfel de impresie nu îi va fi deloc benefică în campania electorală. Potrivit strategiei de campanie a PNL făcută publică ieri, Crin Antonescu ţinteşte spre o imagine apropiată fostului preşedinte Ion Iliescu, adică cea a unui "om echilibrat, cinstit şi onest politic".
Potrivit raportului privind activitatea parlamentară desfăşurată între lunile februarie şi iunie, senatorii care au fost prezenţi de cel mai puţine ori în plenul Camerei sunt cei liberali. Aceştia au participat la votul final doar în jumătate din şedinţe. Cei mai silitori au fost reprezentanţii PD-L, care au votat, în medie, în mai mult de două treimi din şedinţe. Alţi chiulangii de marcă din clasamentul întocmit de IPP sunt fostul ministru de Interne Cristian David sau senatorul UDMR Marko Bela, care au lipsit la mai mult de 90% dintre şedinţe.