Analistii Raiffeisen Capital&Investment, societatea de brokeraj a Raiffeisen Bank, considera ca actiunile celor cinci SIF-uri mai pot inregistra cresteri de 65% pana la 96%, dupa ce s-au dublat in ultimele patru luni.
Pe de alta parte, ei atrag atentia ca volatilitatea titlurilor SIF va creste, pe fondul stirilor legate de eliminarea sau ridicarea pragului de detinere de 1%.
"Desi rally-ul care a inceput acum mai mult de trei luni a redus discounturile dintre pretul actiunilor SIF si valoarea activului net unitar, acestea sunt inca substantiale. Cresterea preturilor a fost ajutata fara indoiala de imbunatatirea sentimentului investitorilor la nivel global, dar consideram ca in continuare evolutia lor nu va fi doar intr-un singur sens. Ne asteptam ca volatilitatea lor sa ramana ridicata, fiind amplificata de speculatiile privind eliminarea/ridicarea limitei de detinere", sustin analistii Raiffeisen, care mai spun ca vocile celor care cer eliminarea pragului au devenit tot mai puternice, crescand sansele ca o astfel de schimbare sa aiba loc.
Raiffeisen si-a modificat preturile-tinta pentru actiunile SIF, realizand o reevaluare a participatiilor detinute de acestea la BCR, pe baza multiplilor altor banci listate din regiune, care au crescut de asemenea semnificativ in ultimele luni. Evaluarea Raiffeisen se bazeaza pe marcarea la piata a portofoliului de actiuni listate ale SIF, iar pentru stabilirea preturilor-tinta a fost aplicat un discount de 30% fata de valoarea activului net rezultat.
BCR, evaluata la 1,53 mil. euro
Participatiile de cate 6% detinute de SIF-uri la BCR (6,12% in cazul SIF Oltenia) sunt evaluate de Raiffeisen la 388 mil. lei (92 mil. euro), pe baza multiplilor bancilor listate din regiune.
Astfel, valoarea BCR ar fi de circa 1,53 mld. euro, in conditiile in care capitalizarea BRD, a doua banca din Romania, car