Oraş cu un impresionant patrimoniu cultural şi religios, Iaşiul convinge oricare vizitator să afle istoria lăcaşelor sale de cult devenite astăzi adevărate monumente. Având în jur de 59 de biserici şi mănăstiri, care de care mai frumoase, oraşul îşi adjudecă titlul de capitală religioasă a ţării. Dealtfel, alături de Salonic, Trondheim, Edinburgh şi Praga, amplasate sub formă de cruce pe harta Europei, Iaşiul este cel de-al cincelea oraş destinat pelerinajului internaţional.
Nicolae Iorga : “Iaşul e, înainte de toate, o biserică – biserica bisericilor trecutului nostru”
Biserica poleită cu aur prădată de turci
Neîndoielnic, biserica “Sfinţii Trei Ierarhi”, sculptată în întregime în piatră şi sfinţită la 1639, este cea mai frumoasă din oraş. Turlele ei, poleite cu aur, amintesc de vremurile când întregul lăcaş de cult strălucea sub lumina soarelui şi, împreună cu dantelăria în piatră care îmbracă în întregime faţadele, o deosebesc de oricare biserică din ţară.
Cum ajungi în Iaşi
Cazare în Iaşi
Obiective turistice în zona Iaşiului
Decorul exuberant a fost gândit de ctitorul Vasile Lupu, care a poleit-o şi a înzestrat-o cu mozaicuri din aur, cu marmură şi candelabre din cele mai scumpe. Luxul i-a atras în zonă pe turcii care au incendiat biserica şi au adunat aurul care se topea de pe ziduri. Aici, cu sprijinul ierarhului din Kiev, Mitropolitul Varlaam a înfiinţat prima tipografie din Moldova. Un timp lăcaşul a fost sub administrarea călugărilor greci iar din curtea lui, în 1821, s-a dat semnalul de eliberare a Greciei.
Pictura, catapeteasma şi interioarele au fost refăcute complet între 1888 şi 1904, pe cheltuiala familiei regelui Carol I. Altarul este executat în marmură de Carara, bronz aurit, email şi mozaic, iar mobilierul şi candelabrele au şi incrustaţii de fildeş. Lă