Deşi este destul de riscantă, piaţa bursieră poate aduce câştiguri bunicele pentru persoanele dispuse să investească. Pentru cei care vor siguranţă, banca este locul indicat. Sursa: Sorin Antonescu
În ultimul an, cea mai bună mişcare pentru cineva care a avut o minimă sumă de 5.000 de euro a fost să o depună la una dintre băncile de pe piaţă. Aceasta a fost soluţia cea mai sigură. Dar, pentru cei cu ceva apetit pentru risc, există şi Bursa. „Una dintre alternativele de economisire este depozitul bancar, un instrument care aduce deponentului câteva avantaje importante. Primul dintre acestea se referă la randamentul banilor constituiţi”, ne-a declarat Roxana Halmăgeanu, şef serviciu Dezvoltare Produse Piraeus Bank.
Potrivit acesteia, dobânzile plătite de bănci pentru depozite sunt în continuare importante - atât cele în euro, cât şi cele în lei, asigură bonificaţii care depăşesc inflaţia - chiar dacă în ultima vreme am putut sesiza un trend descrescător.
„Dacă deponentul alege un depozit cu dobândă fixă pe o perioadă mai lungă, poate fi sigur că va obţine un randament maxim pentru economiile sale fără să-şi asume riscuri şi fără să plătească impozit pe bonificaţia oferită de ban că”, ne-a spus oficialul bancar.
Dobânzi de mii de lei pentru depozite de zeci de mii lei
Cei care dispun de 5.000 de euro şi aleg depozitul bancar au un câştig mult mai mare dacă optează pentru cele în lei. Spre exemplu, la ING Bank, pentru un depozit de 21.000 lei (echivalentul a 5.000 de euro), dobânda pe an este de 9,5%. După un calcul, suma din contul dumneavoastră ar ajunge la aproximativ 23.000 lei.
Bancpost are o ofertă specială, astfel că pentru lei depozitul are o dobândă de 12,5%. Aceste dobânzi sunt relativ mici, dar normale, în comparaţie cu cele care erau la începutul anului, spun bancherii. Atât în ultim