Propuneri legislative numărate pe degete, absenţe cu duiumul şi un control parlamentar asupra Guvernului care tinde spre zero. Aceasta este în câteva cuvinte radiografia activităţii parlamentarilor aflaţi la primul mandat, după prima sesiune. Nu putem să nu remarcăm însă că unii novici au fost mai harnici chiar decât mulţi din cei cu state vechi în Parlamentul României. Sursa: Razvan Valcaneantu Adrian Moraru, directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice susţine că noii parlamentari sunt frustraţi de proceduri şi împiedicaţi de veterani să-şi exercite mandatul.
”Parlamentarii tineri care vin dintr-un sistem privat descoperă cu insatisfacţie procedurile destul de greoaie. Li s-a spus din prima şedinţă de grup, la toate partidele: aveţi grijă! Aici nu faceţi lucrurile decât cu aprobare de la noi care conducem grupul. Acest centrism al modului în care funcţionează pe de o parte Parlamentul, cât şi relaţia cu Executivul îi frustrează foarte mult pentru că îşi dau seama că nu pot să facă aporape nimic”, a declarat, pentru evz.ro, Adrian Moraru.
Tudor Chiuariu, ministru al Justiţiei pentru câteva luni, este la primul mandat de parlamentar. Deputatul PNL a avut 5 propuneri legislative iniţiate în prima sesiune parlamentară, de modificare sau completare a legii privind alegerea Preşedintelui României, a celei privind sistemul asigurărilor pentru şomaj, privind Codul fiscal şi cel penal şi etichetarea produselor care conţin organisme modificate genetic.
De asemenea, fostul ministru al Justiţei a semnat 5 moţiuni, 4 respinse şi una suspendată. Cu excepţia depunerii jurământului, Chiuariu a luat o singură dată cuvântul în plen, propunând modificarea şi completarea unor acte normative referitoare la organizarea şi funcţionarea unor structuri din cadrul aparatului de lucru al Guvernului.
Deputatul PNL a fost prezent la