A treia ediţie a „International Romani Art Festival” va avea loc peste două săptămâni în Timişoara, în perioada 23-26 iulie. Profil
Născut - 6.09.1980, Târgu Lăpuş
Educaţie - Facultatea de Teatru, Timişoara
Job - Producător
Familie - Necăsătorit
Ideea unui festival ieşit din comun i-a venit lui Adrian cu patru ani în urmă, din lipsa unui asemenea eveniment în România, dar şi într-o mare parte a Europei. Aşa a luat naştere, după un an de muncă, „International Romani Art Festival”, pe scurt, IRAF. În doar două săptămâni, timişorenii vor putea lua parte la a treia ediţie a evenimentului.
„Totul a început din dorinţa de a promova o cultură nevalorificată. Prima dată a fost un balamuc, evenimentul părea o struţo-cămilă, dar, între timp, oamenii au văzut că nu era ce credeau ei, nu se mâncau cârnaţi cu bere. IRAF este un festival bibelou, pentru oameni cu bun-simţ şi gust fin, dar şi pentru cei care vor să se zbenguie pe altceva decât ce li s-a dat până acum”, a explicat Adrian.
Romii nu vin la festival
Încă de la prima ediţie a festivalului, în Timişoara a sosit tot ce însemna cultură romă high-class la nivel mondial. De fiecare dată publicul a fost în mare parte format din români, pentru că, spune organizatorul, romii nu sunt foarte interesaţi de propria lor cultură. „Este un festival pentru oameni simţiţi, singurul festival care are muzică, teatru, film şi literatură”, a mai spus Adrian.
La celelalte două ediţii, artiştii invitaţi s-au comportat profesionist, iar cei implicaţi în organizare spun chiar că şi-ar dori ca şi în România să existe asemenea artişti. În cadrul ediţiei din acest an, pe scena Cinematografului de Vară din Timişoara vor urca artişti din România, Spania, Franţa, Austria, Germania, Ungaria sau Moldova. Cei care se ocupă de buna desfăşurare a e