Deşi românii consumă din ce în ce mai puţine produse şi servicii, din cauza crizei, inflaţia a continuat să crească şi în luna iunie. Deprecierea monedei naţionale a făcut ca majoritatea produselor şi serviciilor să se scumpească, motiv pentru care luna trecută am avut o inflaţie de 0,2%. Comparativ cu iunie 2008, inflaţia s-a cifrat la 5,86%, informează Institutul Naţional de Statistică (INS). În iunie, cel mai mult au crescut preţurile la servicii, cu 0,43%, urmate de cele ale mărfurilor nealimentare cu 0,42%.
Mâncarea s-a ieftinit cu 0,18%. Cu toate acestea, cele mai mari scumpiri de luna trecută s-au înregistrat tot la categoria produselor alimentare. Preţul cartofilor a crescut cu peste 6%, iar al fructelor proaspete - cu 4,4%. Pentru combustibili, românii au scos din portofel cu peste 2% mai mulţi bani, iar pentru telefon - cu 1% mai mult.
În acelaşi timp, cele mai mari ieftiniri au fost la legume şi conserve de legume (cu 4,27%), la ulei (cu 3,91%) şi la fasole boabe (cu 2,08%), arată datele INS.
Cu excepţia cărnii de porc, care s-a ieftinit uşor, preţul pentru celelalte tipuri de carne şi peşte a crescut. În schimb, cu excepţia untului, produsele lactate au fost ceva mai ieftine în iunie faţă de mai.
Scad importurile şi exporturile
Scăderea cererii de pe piaţa internă se poate observa şi din datele statistice referitoare la comerţul exterior. Astfel, în luna mai, România a avut exporturi în valoare de 9,5 miliarde lei (2,26 miliarde euro), iar importurile au fost de 12,4 miliarde lei (2,97 miliarde euro).
Comparativ cu luna mai 2008, exporturile au scăzut cu 13,7% la valori exprimate în lei (25,2% la valori exprimate în euro), iar importurile s-au redus cu 29,5% la valori exprimate în lei (38,9% la valori exprimate în euro).
Deficitul comercial s-a situat, în luna mai,