Deal transformat în materiale de construcţii pentru autostrada Ploieşti-Braşov. Sursa: Marius Nica
Localnicii din comuna prahoveană Măgureni sunt în pragul revoltei, după ce au aflat că o firmă din Otopeni, care a cumpărat un deal, vrea să-l transforme într-o carieră de piatră.
Un hectar de pădure protejată, cumpărat cu 200 de euro
Au strâns peste 3000 de semnături, au votat împotriva proiectului la consultarea publică, au trimis zeci de memorii şi petiţii la toate instituţiile statului şi, totuşi, nimeni nu vrea să ţină cont de dorinţa lor. Ei sunt sătenii din Măgureni, care se opun defrişării unui deal şi transformarea acestuia în materiale de construcţie pentru autostrada Ploieşti-Braşov. Bazele crimei ecologice au fost puse în anul 2007, când o firmă din Otopeni, Elf Grup, a început să cumpere de la localnici terenuri forestiere pe dealul Ghimelia la preţuri de nimic.
„Au fost oameni săraci, care au vândut un hectar de pădure cu 25 de milioane de lei. La mine au venit să le dau terenul pe 50 de milioane. Le-am spus că este moştenire şi că nu-l dau”, povesteşte Elena Dobrică (foto), unul dintre cei mai aprigi contestatari ai carierei de piatră.
Cei care au refuzat să vândă s-au trezit cu utilaje pe pământurile lor, iar drumul de acces către viitoarea carieră a fost făcut ilegal, peste grădinile oamenilor. „L-am obligat pe fostul primar să recunoască, printr-o adresă oficială, că drumul construit de Elf Grup Otopeni nu a avut autorizaţie”, susţine consilierul local Mircia Iarca.
Mediu dă aviz pentru defrişarea unei păduri protejate prin lege
În paralel cu această acţiune, investitorul a demarat şi procedurile de autorizare a carierei. Mai întâi a obţinut un aviz favorabil din partea fostului primar, Marian Dobre, care a şi iniţiat un proiect de hotărâre de Consiliu local pr