Te-ai tăiat la deget? Te-ai lovit la picior? Înjură pentru că durerea va fi mai mică, sunt de părere medicii de la Universitatea Keele din Marea Britanie.
Aceştia au descoperit că înjurăturile pot avea efectul unui analgezic. "De-a lungul timpului s-a dovedit a fi un fenomen lingvistic de talie universală", sunt de părere specialiştii care au determinat legătura care există între înjurături şi durerea fizică.
O analiză a centrilor nervoşi ai creierului, care controlează emoţiile, a dovedit faptul că înjurăturile "se nasc" în emisfera cerebrală dreaptă, spre deosebire de celelalte producţii lingvistice care se formează în emisfera stângă, spun specialiştii care consideră că tocmai această poziţionare a făcut ca această modalitate se exprimare verbală să reziste în timp.
Medicii britanici au folosit în studiul lor 64 de voluntari care au fost rugaţi să îşi ţină mâna într-un vas cu gheaţă cât mai mult posibil şi, în acelaşi timp, să înjure. Experimentul a fost repetat, numai că, în loc de înjurătură, subiecţii au fost puşi să repete un cuvânt obişnuit. La final, s-a observat că aceştia au reuşit să ţină mâna în cuva cu gheaţă mai mult atunci când au înjurat, astfel că a fost stabilită legătura dintre această formă dură de exprimare şi durerea fizică.
"Înjurăturile nu sunt numai un răspuns emoţional la diferite situaţii neplăcute, ci şi unul fizic, ceea ce poate explica de ce, timp de mai multe secole, această practică s-a dezvoltat şi continuă să existe", medicul Richard Stephens, coordonatorul studiului.