Muncind gratis, studenţii îşi asigură o slujbă bună, după absolvire. Tot mai multe firme primesc studenţi voluntari, pe timpul vacanţei. Experienţa acumulată de aceştia contează mai mult decât notele din timpul facultăţii. Vacanţa de vară poate însemna pentru studenţi o şansă de a-şi îmbogăţi experienţa şi de a-şi îmbunătăţi CV-ul, lucrând ca voluntari în cadrul unor firme sau ONG-uri din oraş. Potrivit specialiştilor în resurse umane de la firmele orădene de recrutare, dar şi a celor din interiorul unor companii, experienţa acumulată de un tânăr prin astfel de activităţi cântăreşte greu în favoarea acestuia, atunci când aplică pentru un loc de muncă.
„Contează foarte mult cum decurge interviul, cum se descurcă fiecare candidat la întrebările puse de angajator. Cel mai mult va cântări însă experienţa practică acumulată şi cunoştinţele cu care acesta a rămas de pe urma unui program de voluntariat”, explică Alina Blaga, reprezentanta firmei Public Euroconsulting, agenţie de recrutare din Oradea.
Nu există o activitate specifică de recomandat, care să garanteze că cel care a experimentat-o va avea prioritate, atunci când va candida pentru un loc de muncă plătit. „Orice fel de activitate într-o firmă este bună, atâta timp cât are legătură cu postul pentru care candidatul a aplicat”, spune Alina Blaga.
Potrivit acesteia, alegerea însăşi de a participa la un program de voluntariat denotă faptul că acel tânăr este interesat de dezvoltarea sa profesională şi că este orientat spre carieră, atribute căutate de marii angajatori. „Tot mai multe firme încep să deschidă programe de practică voluntară. De regulă, cei care vin ca voluntari vor fi şi angajaţi ulterior, în cadrul companiei”, a observat Alina Blaga.
Experienţa contează
Alina Silaghi, director regional SSIF Carpativa Invest SA, spune că, în fiecare an, a primit studenţ