Sveti Stefan şi Dubrovnik sunt două staţiuni de vis de la malul Mării Adriatice unde se pot vizita cetăţi vechi, se poate sta la plajă sau se pot admira străduţele înguste. Cele zece zile petrecute în ţări din fosta Iugoslavie (Slovenia, Croaţia, Muntenegru) şi în Italia, la Veneţia, nu mi-au dat aproape deloc ocazia să mă odihnesc. Am fost mai tot timpul pe drumuri, dar am vizitat locuri foarte frumoase, care mi-au rămas definitiv în suflet. Un traseu de aproape 3.800 de kilometri pe care îl recomand celor dornici de drum şi de aventură, care preferă şi altceva decât să stea cu burta la soare.
1 /.
Cu cortul în Sveti Stefan, printre flori de iasomie
Prima oprire pe tărâm străin o facem în Sveti Stefan, o staţiune aflată la malul Mării Adriatice, în Muntengru. S-a înserat, şi parfumul greu al florilor de iasomie s-a lăsat deja în aer. Plaja este pustie, aşa că punem corturile la voia întâmplării. Nici nu apucăm bine să savurăm ceaiurile calde, că ploa ia ne trimite la culcare.
Dimineaţa, descoperim o grădină plină de măslini, iasomie, chiparoşi şi flori de gura-leului. Maşinile care opresc în parcări sunt semnul limpede că am ajuns într-o staţiune de lux.
Drumul continuă pe ţărmul Mării Adriatice până ieşim din oraşul Sveti Stefan, care este o mare serpentină. Îl străbatem rapid, în aproape 45 de minute şi, pe la amiază, ne aşezăm în Budva la o terasă. Nu mai avem niciun chef să continuăm drumul cu maşina. Şi totuşi o facem.
La gazdă în Dubrovnik
Ajungem în Croaţia, la Dubrovnik, seara, pe la orele 19.00. Căutăm campingul Solitude, cel mai mare din staţiune, dar rămânem până la urmă la o gazdă. Preţurile pentru o noapte de cazare sunt oarecum similare: 11 euro la camping, 14 euro, la apartamente.
Nu pierdem prilejul de a vizita cetatea Dubrovnik. Pe străzi, veselie m