"In opinia noastra, perspectiva pe termen scurt a pietei de capital din Romania ramane intunecata. Evolutia ei in semestrul al doilea va depinde in continuare de sentimentul de pe pietele externe, dar tot mai mult si de contextul macroeconomic intern", sustin analistii Raiffeisen Capital&Investement (RCI), societatea de brokeraj a Raiffeisen Bank.
Acestia nu vad niciun factor care ar putea determina un nou rally al actiunilor de pe Bursa in urmatoarele sase luni, dupa ce in primul semestru piata a avut o evolutie in "V", cu o scadere puternica in primele doua luni si un rebound spectaculos in urmatoarele patru, sustinut si de acordul de imprumut cu FMI.
Potrivit Raiffeisen, autoritatile de la Bucuresti au fost mult mai pasive in implementarea unor pachete de stimulare a economiei decat guvernele altor tari, si au luat putine masuri pentru ajutarea companiilor locale, exceptand programele "Prima casa" si "Rabla". In plus, acordul cu FMI si Comisia Europeana, care limiteaza deficitul bugetar, face improbabila atingerea tintei de 9,5 mld. euro in investitii de infrastructura.
"In conditiile in care consumul privat isi pierde rolul de motor al cresterii economice, iar cheltuielile pentru infrastructura nu pot tine pasul cu cifrele bugetate, credem ca Romania isi va reveni mai tarziu decat tarile vestice sau chiar decat cele din regiune, in ciuda ratelor de crestere economica spectaculoase din trecut", explica analistii RCI.
Raiffeisen Bank si-a redus recent estimarea privind cresterea economica a Romaniei in trimestrul al doilea la -7,5%, iar pentru tot anul analistii bancii vad o contractie de peste 6%.
Ei mai cred ca investitorii institutionali straini sunt in continuare ingrijorati de dezechilibrele macroeconomice din Romania si de riscul deprecierii monedei nationale si vor adopta probabil pozitii de asteptare. In primele sase luni