De anul viitor, cele peste 400 de spitale din ţară vor fi evaluate şi împărţite după posibilităţile pe care le au de a-i trata pe pacienţi. Sursa: Codrin Prisecaru
Cele peste 400 de spitale din România se vor putea înscrie întrun proces de acreditare începând din 2010, în urma înfiinţării Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor.
Asta înseamnă că ele vor putea fi clasificate şi acreditate precum universităţile şi că pacienţii vor şti la ce servicii să se aştepte în momentul în care se vor interna. Practic, spitalele vor primi un fel de „stele”, în funcţie de criteriile de performanţă pe care le vor îndeplini. „Se va şti exact ce afecţiuni pot trata medicii care lucrează acolo şi la ce nivel, care sunt condiţiile de cazare, cu ce personal şi cu ce aparatură lucrează o anumită unitate”, explică Dan Şerban, director general al Comisiei Naţionale de Acreditarea a Spitalelor.
Saloane cu cel mult şase paturi
În urma acestui proces de acreditare, unele spitale din Bucureşti, dar şi din ţară şi-ar putea pierde statutul de „spital de urgenţă”, dacă nu vor dovedi că au dotările şi personalul necesare pentru a asigura servicii de urgenţă.
„Nu înseamnă că îşi vor pierde definitiv acest statut, deoarece, după un timp şi după ce îşi remediază defi cienţele, pot cere reevaluarea şi pot urca din treapta pierdută”, explică Dan Şerban. Unităţile spitaliceşti care nu se vor înscrie în procesul de acreditare vor pierde finanţarea de la casele de asigurări.
Specialiştii spun că unităţile spitaliceşti din România vor avea de respectat 80 de standarde şi 1.700 de indicatori de performanţă. „Într-un salon de spital nu se vor putea pune mai mult de şase paturi şi fiecare pat va trebui să ocupe un spaţiu de cel puţin 7 metri pătraţi”, explică Dan Şerban unul dintre criterii.
Rulaj maxim al pacien