Dacă pe piele vă apar pete sau „broboniţe” după ce v-aţi expus razelor solare, cereţi sfatul unui medic şi daţi o fugă la farmacie Sursa: Hepta
Alergia la soare sau urticaria solară este un diagnostic pe care medicii îl pun tot mai des celor care îşi petrec vacanţele la mare. Apariţia pe neaşteptate a petelor roşii pe piele, deşi în copilărie nu aţi avut niciodată probleme, vă poate lua prin surprindere. Astfel de urticarii pot avea şi copiii a căror piele sensibilă reacţionează mai ales dacă au un teren alergic.
Nu ieşiţi la soare fără protecţie
Tot ce aveţi de făcut în astfel de momente este să daţi o fugă la farmacie pentru a vă cumpăra antihistaminice şi să nu mai repetaţi greşeala de a ieşi la plajă fără cremă de protecţie solară, dacă aşa ceva s-a întâmplat. Dacă există un centru medical în locul în care vă aflaţi, daţi o fugă la doctor şi luaţi în serios ideea de a renunţa la plajă, măcar pentru o zi-două.
Dacă aveţi „atacuri” imediat după ce v-aţi expus la soare (la câteva secunde sau la câteva minute), este posibil să fie o reacţie indusă de anumite medicamente pe care le luaţi sau o boală moştenită numită „porfirie eritropoietică”. Sunt cazuri în care această din urmă boală se manifestă abia la maturitate. „Porfiria nu este o reacţie alergică la soare, ci o afecţiune care se poate agrava la lumină”, menţionează dermatologul Costin Căruntu, de la ambulatoriul Institutului „N. Paulescu”, din Bucureşti.
Când episoadele de mâncărime apar la câteva ore după expunerile la soare şi durează vreme de câteva zile, este posibil să fie vorba despre aşa-numita erupţie polimorfă la lumină. Acest tip de inflamaţie apare cel mai frecvent în partea superioară a gâtului şi a toracelui, pe braţe şi pe coapse. Pentru doctori este important să identifice ce fel de problemă aveţi, ca să vă prescrie tratamentul. Est