Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a participat, astăzi, pentru prima dată, la numărătoarea anuală a lebedelor, o tradiţie care datează în Regat încă din secolul al XII-lea. Sursa: AP Photo
Marcarea lebedelor, eliberate de pe Tamisa, în apropiere de Windsor (în vestul Londrei), are loc în luna iulie a fiecărui an şi este considerată ca un recensământ al înaripatelor.
În vârstă de 83 de ani, suverana Marii Britanii, proprietara de drept a lebedelor marcate sau libere din întreaga ţară, a paricipat în premieră la eveniment. Timp îndelungat, păsările, acum simbol al nobleţii, constituiau un fel principal pe mesele banchetelor regale. Obiceiul număratului lebedelor datează din momentul în care acestea nu au mai fost privite din punct de vedere culinar. Tradiţia anuală a fost respectată din dorinţa de a se şti clar care este situaţia patrimoniului regal.
Marcator de vază
Purtând un costum de culoarea piersicii, regina a observat întreaga operaţiune de la bordul vasului cu aburi Alaska. Marcatorul şi asistenţii săi, aflaţi în bărci, au reperat, mai întâi, puii de lebădă, pe care i-au măsurat, cântărit şi s-au asigurat că starea sănătăţii lor este bună.
"Regina a părut foarte interesată de ceea ce facem şi a pus o mulţime de întrebări cu privire la munca noastră", a declarat şeful operaţiunii.
Ameninţate cu dispariţia
"În urmă cu două sute de ani, erau mult mai multe lebede, iar numărul lor din ce în ce mai scăzut este un semnal de alarmă", a continuat acesta, subliniind necesitatea unor măsuri sporite de protecţie a lebedelor.
Ameninţările la care sunt supuse înaripatele regale sunt poluarea aerului şi a apei, micşorarea habitatului, precum şi atacul din partea oamenilor şi a câinilor.
În secolul al XVI-lea, lebedele erau atât de preţioase încât cei care