Astăzi, se împlinesc 40 de ani de când primul om a păşit pe Lună, aniversare care ar putea însemna începutul unei noi competiţii spaţiale, dar nu între SUA şi Rusia, ci între SUA şi China. Sursa: NorthFoto
În urmă cu patru decenii, pe 20 iulie 1969, membrii misiunii Apollo 11 atingeau suprafaţa singurului satelit natural care orbitează Pământul. Astronauţii Neil Armstrong şi Buzz Aldrin au fost primii doi oameni care au călcat pe Lună, dar un proiect al agenţiei spaţiale americane are ca scop reluarea programului abandonat în anii '70.
O nouă aselenizare, în 10 ani
În luna august a acestui an, o comisie de specialişti va încerca să-l convingă pe preşedintele Obama că merită să aloce 187 de miliarde de dolari într-un program spaţial care să trimită echipaje umane în misiuni pe Lună sau pe Marte.
Potrivit planului proiectului "Constellation", următorii oameni vor ajunge pe suprafaţa Lunii în 2020, unde vor pune bazele unui punct de realimentare care să sprijine misiuni spre puncte mai îndepărtate ale sistemului solar.
În ciuda crizei economice în plină desfăşurare şi a problemelor economiei SUA, NASA încearcă să ajungă din nou pe Lună înaintea Chinei. Noua putere spaţială a lumii îşi propune să preia locul ocupat de către URSS înainte de aselenizare. Prima lansare cu echipaj uman a Chinei a fost anul trecut, în septembrie, odată cu ajungerea pe orbită a navetei Shenzhou 7, care va fi urmată de o sondă robotizată construită în colaborare cu specialişti ruşi. Yinghuo 1 va fi lansată anul viitor pentru a studia planeta Marte.
Baza de pe Lună
Programele spaţiale american şi chinez se bazează pe evoluţia tehnologică din ultimii 40 de ani, care a ajutat trimiterea pe orbită a unei navete spaţiale cu un echipaj de şapte astronauţi anul acesta. Staţia Spaţială Internaţională (ISS) are acu