La patru decenii după ce americanii au ajuns pe Lună, Europa are motive să spere că va putea repeta performanţa NASA. Sursa: EPA
Visul Europei de a trimite prin forţe proprii un echipaj uman pe Lună pare mai realizabil ca niciodată, la 40 de ani după prima aselenizare, relatează Deutsche Welle. Europenii îşi pun toate speranţele în Vehiculul de Transfer Automatizat (VTA), capabil să transporte chiar şi zeci de tone de echipamente şi provizii pe Staţia Spaţial Inter naţională, dar care nu poate încă reveni din spaţiu pe Pământ. Evert Dudok, preşedintele EADS Astrium, o subsidiară a concernu lui EADS, spune că VTA, cu o formă relativ cilindrică, va fi înlocuit cu o capsulă care va reveni pe Terra, aşa cum s-a întâmplat cu misiunile Apollo.
„Viteza va fi redusă cu paraşute şi, ulterior, capsula va cădea în ocean”, explică Dudok. Din punct de vedere tehnic, cel mai mare obstacol îl reprezintă conceperea şi realizarea unui scut termic, pentru a preveni distrugerea capsulei la reintrarea în atmosferă.
Misiuni pe cont propriu
Momentan există câteva proiecte de capsulă în lucru şi se ia în calcul inclusiv posibilitatea ca aceasta să transporte oameni. În caz de reuşită, capsula va deschide calea pentru lansarea unor mi siuni proprii, iar Europa va putea trimi te astronauţi în spaţiu fără a mai depinde de sprijinul Rusiei şi SUA. Deşi planurile Germaniei privind o aselenizare pe cont propriu au fost date peste cap de criza economică, cercetătorii de la Berlin nu şi-au pierdut interesul pentru o misiune pe Lună. Mai ales că, aşa cum remarcă fostul astronaut german Ernst Messerschmid, misiunile Apollo nu au răspuns la toate întrebările despre satelitul natural al Pământului.
Opţiunea franceză
Europa trebuie să ia parte la misiuni cu echipaj uman având ca destinaţie Lu na şi planeta Marte nu singură,