Festivalul Filmului Japonez, care începe astăzi, la Cinemateca Română din Bucureşti, prezintă, până pe 27 iulie, peliculele unor cineaşti niponi celebri, printre care se numără şi Sasabe Kiyoshi sau Izutsu Kazuyuki.
În cadrul festivalului, organizat de Ambasada Japoniei la Bucureşti şi Japan Foundation, în colaborare cu Cinemateca Română, vor fi difuzate şapte lungmetraje: „Mărturisire incompletă”, în regia lui Sasabe Kiyoshi, „Lovitura de cap”, a lui Izutsu Kazuyuki, „Canarul”, de Shiota Akihiko, „Sst!”, de Hashiguchi Ryosuke, „Grădini suspendate”, de Toyoda Toshiaki, „Casa mea”, de Sakamoto Junji, dar şi unul de animaţie - „Iepurele de sticlă”, de Shibuichi Setsuko.
Karate, război între secte şi poveşti manga
Filmul „Mărturisire incompletă” - premiat, în 2005, de Academia Japoneză de Film, cu trofeul pentru Cel mai bun film şi Cel mai bun actor - redă povestea unui fost ofiţer de poliţie care mărturiseşte că şi-a ucis soţia, bolnavă de Alzheimer, dar lucrurile se complică în momentul în care unul dintre anchetatori decide să facă o cercetare mai amănunţită.
Amatorii de film japonez pot urmări în lungmetrajul „Lovitura de cap” cum un incident dintre un grup de karatişti, dintr-un liceu din Kyoto, şi două fete coreene dă naştere, în 1968, unui adevărat război între coreeni şi japonezi. Acţiunea se mută în anii ’90, în filmul „Canarul”, care spune povestea atacurilor sectei „AUM - Adevărul Suprem”.
Istoria unei femei care îşi doreşte cu disperare să aibă un copil înainte de o operaţie ce ar putea să o lase sterilă este zugrăvită în „Sst!”, în timp ce „Grădini suspendate” prezintă o incursiune în problemele unei familii aparent perfecte. Proiecţia „Casa mea” are la bază o povestire manga, iar filmul de animaţie, „Iepurele de sticlă”, îl poartă pe spectator înapoi în istorie, către perioada celui de-al Doi