Specialişti în medicină din Belgia şi România s-au reunit în capitala Moldovei şi au demonstrat astăzi, pe viu, la ce nivel s-a ajuns în materie de inovaţii în robotica medicală. Sursa: Maria Craus
Echipa formată din profesorul dr. Paul Botez, de la Spitalul de Recuperare Iaşi, şi dr. Geert Peersman, din Belgia, a realizat în premieră naţională o intervenţie chirurgicală cu asistenţă robotică, iar beneficiara a fost o femeie de 26 de ani care a primit o proteză tip resurfacing, de ultimă generaţie.
Pentru protezarea şoldului a fost folosită tehnica chirurgiei asistată robotic, ce constă în transmiterea informaţiilor de la medici către un calculator care face un model matematic şi oferă soluţii pentru ca intervenţia medicală să fie de înaltă precizie. Aparatura folosită în timpul operaţiei a fost adusă din Belgia şi Austria.
Operaţie gratuită
Intervenţia a durat peste o oră şi a fost transmisă şi urmărită în timp real de cei aproximativ 70 de studenţi aflaţi în amfiteatrul Spitalului de Recuperare, la câţiva paşi de sala de operaţie, dar şi de tineri cursanţi din Singapore, China, India, Mexic, Brazilia şi Statele Unite ale Americii. Învăţăceii au avut ocazia să pună întrebări medicilor în timp ce aceştia o operau pe Natalia Vozian, în vârstă de 26 de ani, diagnosticată în urmă cu 5 ani de zile cu necroză de cap femural.
Părinţi fetei speră ca în urma operaţiei viaţa acesteia să intre în normalitate şi au explicat că malformaţia la şoldul stâng a apărut în cazul ei în urma unei reacţii ciudate între calciul şi cuprul din organism. Familia Vozian nu a plătit nimic pentru această operaţie, costurile acesteia fiind acoperite printr-un grant de cercetare obţinut de medicii care au operat-o pe fată.
Evenimentul a fost inclus în manifestarea ştiinţifică „AT-EQUAL 2009”, desfăşurată în perioada 22