Preşedintele georgian, Mihail Saakaşvili, a declarat, astăzi, că viitorul ţării sale a fost ameninţat, iar securitatea ei ar putea fi asigurată numai în urma cooperării cu Statele Unite.
Afirmaţia a fost făcută în cadrul discursului inaugural prilejuit de întâlnirea oficială cu vicepreşedintele american Joe Biden. Cu această ocazie, Saakaşvili a dorit să mulţumească Statelor Unite pentru asistenţa oferită Georgiei după războiul cu Rusia, din august 2008, inclusiv pentru ajutorul de un miliard de dolari primit ca urmare a iniţiativei lui Biden.
Preşedintele georgian a mai spus că democraţia ţării sale este în plină dezvoltare şi se bazează pe libertatea de expresie şi lupta pentru independenţă şi suveranitate.
"Cu toate acestea, suntem un stat aflat în permanenţă în pericol", a adăugat Saakaşvili, făcând referire voalată la Rusia, care priveşte Georgia ca pe un stat fost sovietic, aflat încă în sfera sa de influenţă.
Liderul de la Tbilisi a subliniat că ţara sa duce o luptă continuă pentru a depăşi provocările şi a deveni o parte a lumii democrate.
Rusia priveşte cu ochi critic
Moscova s-a declarat nemulţumită de dorinţa Georgiei de a deveni membră NATO, intenţie aflată în fruntea agendei de politică externă a preşedintelui Saakaşvili, încă de la accederea acestuia la putere, în 2004. Din aprilie anul trecut, Georgia şi Ucraina se află pe lista de aşteptare a Blocului comunitar, însă, deşi le-a fost promisă o decizie rapidă, până acum nu s-a luat nicio măsură în vederea aderării.
În urmă cu aproape un an, Rusi şi Georgia au purtat un război de cinci zile, ca urmare a intenţiei guvernului de la Tbilisi de a prelua controlul asupra Osetiei de Sud.
Ulterior, Moscova a recunoscut independenţa Osetiei şi a Abhaziei.