Amplasată între Golful Finic şi Golful Riga, Estonia este o ţară mică, din care aproximativ 25% este acoperită de ape. Totodată, 80% din graniţele micuţului stat sunt apă: Golful Riga în sud-est, Marea Baltică în nord-vest şi Golful Finlandei în nord-est, motiv pentru care Estonia este considerată raiul iubitorilor de sporturi acvatice.PREPARATE TRADIŢIONALE
Mâncarea rece este la mare căutare în această ţară baltică, influenţată în special de bucătăria germană. Felurile reci, tradiţionale, au la bază carne, sfeclă roşie şi hering. Bucăţi micuţe de pâine, numite pirukas, sunt umplute cu carne, varză sau cartofi.
La mare căutare este herningul, peştele tradiţional este raim (un hering mic, baltic), dar întâlnim şi alte soiuri precum şprotul, plătica, bibanul sau anghila afumată sau marinată. Toate sunt specifice bucătăriei reci estoniene. Budinca de heringi cu cartofi este foarte des gătită. Heringii afumaţi se curăţă, li se scot aripioarele şi coloana vertebrală şi se ţin în apă caldă. Cartofii se fierb în coajă, când sunt gata se curăţă, se zdrobesc cu furculiţa, se adaugă lapte, piper şi pătrunjel tocat fin. Separat se pune heringul la fiert, la foc mic, câteva minute. Se unge un vas cu unt, pe pun, alternativ, piureul, bucăţi de peşte şi bucăţele de unt. Se dă vasul la cuptor pentru 30 de minute.
După preparatele reci, estonienii mănâncă supe din carne, bulion sau pui mixate cu o mare varietate de verdeţuri şi amestecate cu smântână, lapte sau iaurt. Felul principal tradiţional estonian este compus din carne şi cartofi acoperiţi cu sosuri bogate, de obicei servite cu garnitură sauerkraut (varză acră - o populară mâncare germană). Carnea de porc este cea mai des consumată şi este servită prăjită, pe grătar sau sub formă de bacon sau şuncă.
Pâinea neagră de secară "acompaniază" aproape fiecare mâncare sărată din Estonia. Ur