Venit cu întârziere, proiectul a fost relansat pe ultima sută de metri în speranţa ca va reuşi să absorbă cât mai multe fonduri nerambursabile. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
În plină perioadă de criză, Ministerul Agriculturii relansează cu o oarecare întârziere programul „Fermierul” 2009.
Ca şi în anii trecuţi, chiar dacă cererile venite pentru finanţare ar fi pentru maximumul plafonului, fondurile din acest an nu ar ajunge decât pentru 180 de ferme care aplică pentru măsura 121 “Modernizarea exploataţiilor agricole”. Pentru măsura 123, “Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere”, doar 90 de persoane ar beneficia de fonduri nerambursabile.
În cursul acestei săptămâni, Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale va încheia convenţii de lucru cu şase bănci private. Cele şase sunt Bancpost, BCR, BRD, Carpatica, CEC şi Raiffeisen. Suma totală alocată de la buget pentru programul „Fermierul” este de aproximativ 180 milioane euro.
BCR a semnat deja protocolul şi va avea un plafon de aprovimativ 178 milioane lei (44 milioane euro), care vor fi acordaţi sub formă de credite clienţilor, la o dobândă anuală efectivă de 5,5%, a declarat şeful Direcţiei instituţii financiare în cadrul BCR, Ramona Ivan.
Lista de aşteptare este la jumătate
„Deja avem o listă de aşteptare de clienţi pentru programul «Fermierul». Sunt cam 30 de posibili beneficiari în aşteptare, care ar cumula circa 100 milioane lei, din totalul de 178 milioane lei alocate de Ministerul Agriculturii”, a spus Ivan.
Creditele pot fi utilizate pentru acoperirea atât a cheltuielilor eligibile, cât şi a celor neeligibile ale proiectelor, cheltuieli cuprinse în bugetul proiectului- anexă la contractul de finanţare nerambursabilă încheiat între client şi Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pes c