Membrii de vază ai conducerii UGIR-1903 au cumpărat spaţii în sediul Uniunii, din plin centrul Bucureştiului, la preţuri mult mai mici decât cele ale pieţei. Palatul bătrânului Malaxa, unul dintre cei mai mari industriaşi români, a fost tranşat în bucăţele şi împărţit frăţeşte între membrii conducerii UGIR-1903 (Uniunea Generală a Industriaşilor din România). Sediul celei mai mari confederaţii patronale din România e o cladire cu cinci etaje în plin centrul Bucureştiului, lângă Piaţa Romană. Sursa: Arhiva EVZ
1 /.
Reprezintă practic cea mai mare comoară a întregului patrimoniu UGIR, un palat cu peste 3.000 de mp des făşuraţi, cu două nivele la subteran şi cu fundaţie glisantă, special concepută pentru a rezista la cutremure.
Schema prin care cei din fruntea UGIR-1903 a pus stăpânire pe spaţiile din interiorul palatului, la preţuri de opt ori mai mici decât media pieţei, poate provoca iniţiaţilor o mare lehamite. Stare care de fapt străbate de mult marea masă a membrilor confederaţiei patronale.
Datorii controversate
In 2005, UGIR îşi schimba conducerea, preşedinte devenind Cezar Corâci, personaj trecut prin PNL, PNŢCD şi apoi prin partidul lui Măgureanu. Imediat se comandă un audit financiar şi apar obligaţii fiscale neachitate în valoare de peste 7 miliarde de lei vechi. Epopeea datoriilor la stat dura deja din 2002, fiind o controversă contabilă extrem de încâlcită. Fostul director general al UGIR-1903, Stelian Dorobanţu, atacase în justiţie valoarea datoriilor, se comandaseră vreo trei expertize, iar la ultima a ieşit o pagubă de numai 200 milioane lei vechi.
Directia Generală de Finanţe a cerut oricum sechestrul asigurator pe Palatul UGIR, apoi conducerea a fost schimbată, a venit Corâci şi comandarea unui ultim audit a condus la concluzia că s-ar fi adunat 7,1 miliarde de lei datorii la stat.