Poliţiştii hunedoreni cercetează mai multe persoane suspectate de exportul ilegal a şase locomotive cu abur, care ar putea face parte din patrimoniul naţional, anunţă Mediafax.
Un om de afaceri austriac şi un fost angajat al Direcţiei de Cultură Hunedoara sunt cercetaţi pentru prejudicierea statului cu 158.000 de euro, după ce au exportat ilegal şase locomotive cu abur ce ar putea fi bunuri de patrimoniu. Două locomotive fac parte dintr-o serie unicat fabricată special în Austria pentru România, cu peste un secol în urmă.
"În cursul anchetei s-a stabilit că în perioada 2002-2005 locomotivele respective au fost achiziţionate şi apoi exportate ilegal de o firmă din comuna Criscior, judeţul Hunedoara, aparţinând unui cetăţean străin. Din cercetări a mai reieşit că administratorul societăţii a obţinut de la direcţiile judeţene de cultură din Hunedoara şi Cluj certificate ilegale de export, în condiţiile în care bunurile în cauză nu au fost expertizate în prealabil pentru a se stabili dacă fac parte din patrimoniul naţional", a explicat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Hunedoara, subinspectorul Bogdan Niţu.
Potrivit subinspectorului Niţu, poliţia a mai găsit la sediul firmei încă 20 de locomotive de diferite tipuri, dar şi piese de schimb pentru acestea. Autorităţile hunedorene suspectează că locomotivele deja exportate au fost trimise în Austria, Germania, Slovacia sau Serbia, către diferiţi colecţionari.
Cătălin Rişcuţa, fost angajat al Direcţiei de Cultură Hunedoara, i-a facilitat cetăţeanului austriac obţinerea certificatelor ilegale de export pentru locomotivele recondiţionate, pe care firma din Criscior le-a cumpărat de la diferite mine aflate în conservare. Rişcuţa a fost deja trimis în judecată pentru exportul ilegal şi înstrăinarea altor obiecte de patrimoniu.