Cele trei personaje responsabile cu buna dispoziţie a turiştilor la Festivalul Medieval de la Sighişoara îşi iau în serios misiunea.
Adrian Coman are 30 de ani, dar trup de copil. Se mândreşte cu statura sa de 1,45 metri şi îi place să spună poante şi să-i facă pe cei din jurul lui să râdă copios. Dacă în viaţa de zi cu zi Adrian îngrijeşte bătrâni pentru o fundaţie din Sighişoara, începând de astăzi va intra, pentru trei zile, în pielea bufonului oficial al Festivalului Sighişoara Medievală 2009.
Înfăţişarea, dar şi firea optimistă şi mereu pusă pe şotii a lui Adrian l-au convins pe regizorul Festivalului de la Sighişoara, Eugen Bănulescu, că rolul de bufon i s-ar potrivi ca o mănuşă tânărului. Însă Adrian a ajuns să joace acest rol şi pentru că îi place teatrul şi a urmat un an la Şcoala Populară din Târgu-Mureş.
„Eu sunt piticul cetăţii sau bufonul oficial al Festivalului Sighişora Medievală 2009 şi voi fi responsabil cu buna dispoziţie a turiştilor. Voi merge pe la oameni şi îi voi trage de haine, voi face glume, îi voi îndemna să participe la con cursuri, voi spune povestioare şi voi râde de ei şi cu ei”, spune Adrian, imaginându-şi cum va decurge misiunea lui.
Tânărul, care pare să îşi ia rolul de bufon foarte în serios chiar dacă glumeşte tot timpul, spune că va fi prezent şi la concursurile interactive pe care organizatorii le-au gândit pentru public. „La concursul cu prinderea purcelului de lapte, am să stau lângă concurenţi, în jurul ţarcului, şi am să-l fac de râs pe cel care nu reuşeşte să prindă purcelul”, adaugă Adrian.
Despre personajul clovnului, Adrian spune că avea o însemnătate deosebită în perioada medievală: „Era cel care făcea haz de necaz, răstălmăcea vorbele regelui, dar îl şi sfătuia într-un mod haios în problemele curţii sau râdea de intrigile care se ţesau în împărăţie”. @N_