Administraţiile publice au luat, în luna iunie, credite de aproximativ 180 de milioane lei şi au emis titluri de valoare negociabile de peste trei miliarde lei, ceea ce a făcut ca împrumutul guvernamental să crească până la 36,75 miliarde lei.
Suma este cu 10,7% mai mare în iunie, faţă de cea din luna mai. Totodată, guvernul prin Ministerul de Finanţe, va împrumuta un miliard de euro de la opt bănci din România, sumă ce va fi folosită pentru a acoperi o parte din deficitul bugetar, informaţie care a fost confirmată şi de preşedintele României, Traian Băsescu.
Creditul ar putea fi luat cu o dobândă de 5%. „În primă instanţă, banii vor fi ţinuţi la buget, iar apoi vor fi utilizaţi pentru acoperirea cheltuielilor. Banii vor merge la privaţi”, a declarat o sursă din banca centrală, citată de cotidianul „Business Standard”.
Astfel că instituţiile financiare, cu banii eliberaţi din rezerva minimă obligatorie (RMO), cei 1,3 miliarde de euro, împrumută statul pentru finanţarea deficitului bugetar. Mai mult, informaţiile oficiale arată că până la ora actuală guvernul s-a împrumutat cu aproa pe 48 de miliarde lei, prin titluri de stat, emise mai ales pe termen scurt.
Creditul neguvernamental a scăzut în iunie
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a scăzut în luna iunie cu 0,5 la sută (-0,7 la sută în termeni reali) faţă de luna mai 2009, până la nivelul de aproximativ 200 miliarde lei.
Creditul în lei s-a diminuat cu 1,2%, în timp ce creditul în valută s-e redus cu 0,7 %. La 30 iunie 2009, creditul neguvernamental a înregistrat o creştere de 11,2% (5,0 % în termeni reali) faţă de 30 iunie 2008, pe seama majorării cu 1,1% a componentei în lei (-4,5% în termeni reali) şi cu 19,4% a componentei în valută exprimată în lei (exprimată în euro, creşterea creditului în valută