Temperaturile ridicate specifice sezonului cald pot crea neplăceri mai ales copiilor, bătrânilor şi persoanelor cu afecţiuni cronice. Creşterea temperaturii corpului şi pierderea abundentă de apă din organism, determinate de căldura excesivă, produc o serie de dezechilibre.
Din această cauză, vara sunt mai frecvente oboseala, durerile de cap, crampele musculare, stările de ameţeală şi de leşin.
Cardiacii, cei mai afectaţi
La temperaturi ridicate, se dilată vasele capilare, iar viteza sângelui este mai mare, drept pentru care presiunea asupra inimii creşte.
Această suprasolicitare a inimii este resimţită cel mai acut de către persoanele cu afecţiuni cardiovasculare. Consumul de fructe şi de legume poate asigura necesarul de potasiu, mineral implicat în buna funcţionare a inimii. Persoanele cu deficit de vitamine pot lua suplimente cu antioxidanţi, care protejează inima.
Diabeticii trebuie să îşi protejeze vederea
Vara, persoanele suferind de diabet zaharat trebuie să îşi urmeze cu mare stricteţe tratamentul obişnuit şi dieta prescrisă.
Dacă bolnavul nu consumă suficiente lichide, poate surveni repede deshidratarea. De asemenea, cei cu diabet au nevoie acum şi de protecţia ochilor, pentru a preveni retinopatia diabetică, ce poate duce la pierderea vederii.
Sunt accentuate şi uneleafecţiuni neurologice
Căldura poate agrava unele simptome ale sclerozei multiple, precum slăbiciunea musculară. Scleroza multiplă este o afecţiune neurologică, care afectează creierul şi măduva spinării.
Este favorizată apariţia varicelor
Şi persoanele cu varice sunt afectate de căldură, boala fiind agravată din cauza dilataţiei venelor. De asemenea, sunt resimţite mai acut simptomele acestei afecţiuni, printre care se numără senza