Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au castigat 20% in ultima saptamana, cele mai mari cresteri inregistrandu-se joi si vineri, dupa ce in presa elena au aparut informatii conform carora grupul National Bank of Greece (NBG) este interesat sa preia banca din Cluj.
Valoarea bancii a crescut astfel in cateva zile cu 55 de milioane de euro, ajungand vineri la 332 de milioane de euro.
Grecii nu au oferit pana acum un raspuns oficial privind intentia de preluare a Bancii Transilvania, in timp ce presedintele si fondatorul bancii, Horia Ciorcila, nu a putut fi contactat in ultimele zile pentru comentarii.
In ultimii ani au existat in permanenta zvonuri privind preluarea Bancii Transilvania, singura banca mare de pe piata cu capital majoritar romanesc, speculatiile pe aceasta tema mentinand un interes ridicat pentru titlurile institutiei de credit. Zvonurile au fost mereu negate de reprezentantii bancii.
Analistii firmelor de brokeraj de pe piata locala si cei ai bancilor straine au mentionat de fiecare data in rapoartele din ultimii ani ideea ca Banca Transilvania reprezinta o tinta de preluare, aceasta fiind si principala motivatie pentru tranzactionarea actiunilor TLV cu o prima fata de titlurile altor banci din regiune.
Pe de alta parte, analistii cred ca e putin probabil ca vanzarea Bancii Transilvania sa se realizeze in viitorul apropiat.
"Desi profitabilitatea bancii a fost sub presiune din cauza deteriorarii calitatii activelor si a reducerii marjelor de dobanda, ne asteptam ca proprietarii, in principal antreprenori locali, care detin circa 25% (din care 5% se afla in posesia lui Horia Ciorcila), sa astepte o evaluare mai atractiva decat ar primi in contextul actual", se arata intr-o nota emisa de analistii KBC Securities.
In ultimii doi ani, valoarea de piata a Bancii Transilvania a scazut de peste cinci ori, de la un nivel d