Divorţul are efecte negative şi pe termen lung asupra sănătăţii oamenilor, chiar şi în cazul în care aceştia se recăsătoresc. Sursa: DailyMail
Ecoul acestor schimbări în viaţa indivizilor continuă să fie "de lungă durată şi cu rezultate negative" asupra sănătăţii fizice şi mentale atât în cazul bărbaţilor, cât şi în cel al femeilor, sunt de părere specialiştii. Un studiu recent arată că 20% dintre persoanele divorţate sau rămase văduve au probleme cronice de sănătate, cum ar fi bolile cardiace, diabet sau cancer. De asemenea, sunt cu 23% mai predispuse să dezvolte probleme de mobilitate, ca, de exemplu, urcatul scărilor sau deplasarea pe distanţe scurte, în comparaţie cu persoanele necăsătorite sau care se află la primul mariaj.
Viaţa pe cont propriu, scumpă şi stresantă
Unul dintre motive este, potrivit specialiştilor, acela al scăderii bruşte a veniturilor, la care se adaugă stresul şi tristeţea. Nu sunt de neglijat nici grijile cu privire la creşterea copiilor. Dacă acestea din urmă dispar în cazul unei eventuale recăsătorii, efectele stresului asupra sistemului nervos şi cardiovascular se fac simţite chiar şi după ani buni de la încheierea divorţului.
Pentru a-şi demonstra teoria, cercetătorii de la universităţile Chicago, Illinois, şi John Hopkins, Baltimore au ţinut sub observaţie un număr de 8.652 de persoane cu vârste cuprinse între 51 şi 61 de ani. Trei sferturi dintre ele erau căsătorite - 55%, aflate la prima căsătorie, iar 20% recăsătorite. Un alt procent de 22% dintre subiecţi au mai avut un mariaj anterior, iar dintre ei, 69% au fost divorţaţi sau separaţi şi 31% văduvi. Media duratei primei căsătorii a acestora a fost de 21 de ani.
Mai bolnavi, după prima căsătorie
Autorii studiului au analizat starea de sănătate a fiecăruia dintre subiecţi, concentrându-se cu precădere asupra n