Aproape 70 la sută dintre cetăţenii moldoveni consideră că lucrurile merg într-o direcţie greşită în ţara lor, potrivit ultimului barometru de opinie publică, citat de agenţia de ştiri Info-Prim Neo. Sursa: EPA
Ponderea persoanelor care cred că ţara se îndreaptă într-o direcţie eronată a crescut cu 16 procente faţă de octombrie 2008 şi cu 9 procente faţă de martie 2009, ajungând la 67 la sută.
Principalii nemulţumiţi de performanţele guvernării provin din mediul urban, au în general un nivel ridicat de educaţie şi vârsta cuprinsă între 18 şi 44 de ani.
Majoritatea populaţiei dezaprobă activitatea autorităţilor în principalele domeniile ale vieţii sociale. Mai exact, 82 la sută dintre moldoveni sunt nemulţumiţi de lipsa locurilor de muncă, 81 la sută, de nivelul salariilor, 80 la sută, de nivelul de trai şi 76 la sută, de agricultură.
Sondajul mai arată că 76 la sută dintre moldoveni dezaprobă calitatea guvernării în domeniul industriei, în vreme ce 73 la sută sunt nemulţumiţi de eforturile privind combaterea corupţiei, 68 la sută de sistemul sanitar, iar 64 la sută de nivelul pensiilor.
Mai mult, potrivit cetăţenilor, perspectivele pentru 2010 nu sunt foarte luminoase. Aproximativ 22 la sută dintre cetăţeni afirmă că situaţia va fi mai puţin bună anul viitor, iar 20 la sută cred că aceasta va fi la fel.
Relaţiile cu UE depind de corectitudinea alegerilor
Apropierea Moldovei de UE ar putea îmbunătăţi perspectivele pentru viitor. Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a avertizat însă, la Chişinău, că întărirea relaţiilor depinde de felul în care vor fi organizate alegerile. „Alegerile libere nu înseamnă doar numărarea voturilor, ci şi libertatea presei, întocmirea corectă a listelor de alegători, condiţiile democratice pentru toţi candidaţii”, a explicat Sikorski la