CONSILIERE VIRTUALĂ. O clinică de psihoterapie a lansat un program prin e-mail pentru cei care nu au curajul să meargă la psiholog. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
Cele mai bune mărturisiri se fac, de obicei, necunoscuţilor. De la această idee au plecat şi psihoterapeuţii de la Clinica PsyMotion din Bucureşti atunci când s-au gândit să pună pe picioare programul Econs, de consiliere virtuală.
Printr-un simplu e-mail trimis unui specialist, clientul poate primi răspuns în 24-48 de ore la problemele care îl macină. „Majoritatea oamenilor nu vor să se expună, nu vor să fie văzuţi intrând pe poarta unei clinici, ruşinea pe care o simt e foarte mare. Lor le poate veni în ajutor o astfel de formă de comunicare”, spune psihiatrul Eugen Hriscu, de la Clinica PsyMotion din Bucureşti. Consilierea virtuală poate fi o metodă de îndrumare şi pentru cei care au programul foarte aglomerat, călătoresc frecvent şi se află la mare distanţă.
Scrisul vă ajută să vă expuneţi problemele
Faţă de mărturisirile făcute unui necunoscut, consilierea virtuală are avantajul că oferă răspunsuri specializate, obiective, netrecute prin filtrul experienţelor şi părerilor personale.
În plus, această formă de terapie ia în calcul faptul că unele persoane se pot exprima mai uşor şi mai complex în scris. „Unele întrebări, chiar dacă nu sunt legate de o patologie, pot fi foarte delicate, intime, şi împărtăşirea lor poate fi făcută cu greu, mai ales faţă în faţă cu altă persoană”, consideră psihiatrul Eugen Hriscu.
O tânără care a încercat o astfel de formă de consiliere virtuală cu un terapeut din SUA spune că „exerciţiul” a ajutat-o. „Trimiteam întrebările prin e-mail şi tot prin e-mail mi se şi răspundea. Aveam inclusiv teme de făcut, şi multe dintre ele m-au ajutat să-mi descopăr resurse de care nu eram conştientă”, spune acum Cri